Karácsonyi dalok nélkül nincs karácsonyi készülődés

(Frissítve 2021.12.)

Hölgyeim és Uraim… Kinek mikor indul a karácsonyi szezon..? Nekem december 1.-én. Elég korán… De vajon nem hangulatosabb-e karácsonyi pulyka megsütése, vagy a fenyőfa díszítése, ha közben azok a karácsonyi dalok szólnak, amiket szeretsz?

Állítsd össze a saját kedvenc dalok listáját a YouTube-on

A YouTube sajnos sokszor elérhetetlenné tesz videókat, amiket éppen úgy gondol, hogy megsért valamilyen szerzői jogot. Ezért érdemes összeállítani egy sajátot – sőt akár le is tölteni a zenéket a gépedre.

Hogy ne kelljen sokáig keresgetned összeállítottam egy listát, ami az én kedvenc karácsonyi dalgyűjteményemet tartalmazza. Lássuk a legfontosabbakat.

Tudnod kell, hogy a legtöbb ismert zenész megénekelte a legismertebb karácsonyi dalokat, így előfordulhat, hogy egy általam kedvelt verziójánál te majd találsz neked jobban tetszőt – egy másik előadótól. Érdemes többet is meghallgatni, ízlelgetni, próbálgatni. Kit tudja melyik lesz a szezon éppen aktuális kedvence?

A legjobb karácsonyi dalok - a kedvenceim listája

Karácsonyi dalok toplista – a kedvenceim

17. Mistletoe And Holly

Ennek a dalnak annyira egyedi íze van, hogy semmiképpen sem maradhat le a listádról. Kicsit szarkasztikus, kicsit vicces, mégis talán ezért annyira kedvelhető. Ebből is Frank Sinatra, amit ajánlani tudok leginkább. Kóstolj bele; megéri.

Ajándékozz meghitt szórakozást:

Az utolsó huszonhét – Fedőneve: “Die Katze”

Webshop

16. It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas

Ebből egy 1955-ös Bing Crosby az, amit a leginkább szeretek hallgatni. A fene tudja miért, ez nem a legnépszerűbb verzió, hiszen mindösszesen néhány millió megtekintést produkál, míg ugyanebből a dalból Michael Bublé 75 milliót.

15. O Holy Night

Mariah Carey gyönyörű dala, ami mellett oly sokat nem is kell érvelni. 75 millió megtekintése önmagáért beszél. A klipben vannak apróságok, amibe bele lehetne kötni; de minek?

14. Silent Night

Egy klasszikus angol karácsonyi ének, amit szintén elképesztően sokan feldolgoztak. Michael Bublé (Nagyon jó anyag), Mariah Carey és még sorolhatnám, de nem tudni miért nekem Bing Crosby a kedvencem.

13. Believe – Polar Express

Egy nem túl régi szám, ami azért eljutott néhány millió megtekintéshez. Picit talán depis a többihez képest, de csak egy kicsit…

12. All I Want for Christmas Is You (1994)

Mondani sem kell, hogy Mariah Carey nélkül nincs karácsonyi zenélés. Összesítve majdnem 1 milliárd (!) megtekintésnél járnak a különböző verziói az All I want for Christmas dalnak. Annyira kedvelt, hogy bár 1994-ben született, ennek ellenére 2019-ben, 25 évvel a megszületése után is 1. helyet kapott a Billboard listáján.

11. Rudolph the Red-Nosed Reindeer (1993)

Az idei 2020-as abszolút kedvenc ez az általam nem túl régóta ismert dal, és abból is a Bing Crosby által előadott verzió. Elképesztő változatossággal összerakott karácsonyi dal, amit a korábban is említett Johnny Marks srác írt, ráadásul annyira jól idézi meg a hatvanas éveket hangulatában, hogy azt külön erényének tartom ennek a feldolgozásnak.

TOP 10 karácsonyi dalok

10. A Holly Jolly Christmas (1965)

Burl Ives ünnepi karácsonyi albumának vezető dala volt anno, és bár nem olyan népszerű manapság, mint a legtöbb karácsonyi sláger, de nekem az egyik nagy kedvencem. Érdekes, hogy eredetileg nem Burl Ives írta, hanem a Rudolphot is jegyző Johnny Marks. Köszi.

9. Jingle Bells (1960)

Az a mondás, hogy a Jingle Bells volt az első dal, amit a világűrben játszottak, és elképesztő mennyiségben dolgozták fel. Nagyon nehéz sorba rendezni őket. Itt van például Michael Bublé – Jingle Bells (ft. The Puppini Sisters) verzió. Vagy például egy nagyon hype-olt Ella Fitzgerald feldolgozás, de én mégsem ezt szeretem a legjobban. Az én személyes kedvencem, amit Bobby Helms ad elő.

8. Sleigh Ride (1958)

Johnny Mathis dala, amit legalább hatszor adott ki különböző albumok formájában. Nekem az Amy Grant féle dal jött be legjobban. ízlés kérdése.

7. Santa Baby (1953)

Nos, az eredetit Eartha Kitt énekelte és ami egy igen szemtelen dal arról, hogy a hölgy mi mindent szeretne Karácsonyra. Kimondottan vicces. Eratha a dal szüvege szerint mindent is szeretne. Bundát, egy 62′-es Cadillac kabriót – kék színben stb.. Egyszer mindenképpen érdemes meghallgatni, mert nagyon kedvesen énekli meg. 18 milliós nézettséggel, az eredeti dal a legnépszerűbb, de a Bublé srác sem nyomja rosszul.

6. Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! (1948)

Azt kell mondjam, hogy megint az isteni Frank Sinatra az, aki 1948-ban megénekelte ezt a karácsonyi klasszikust, és ért el néhány milliós nézettséget, ámde az én kedvencem, és amit ajánlok is, az Dean Martin karácsonyi előadása 136 millió megtekintéssel.

5. Rockin’ Around the Christmas Tree (1958)

Bátran mondhatjuk, hogy ez a dal a kedvencek közül is az egyik legkedvencebb. Valószínűleg akkor sikerült egyszer és mindenkorra megkedvelnem, amikor a Reszkessetek betörők egyik jelenetében Kevin éppen Harry és Marv ellenében kavart. Brenda Lee mindösszesen 13 éves volt, amikor ezt a dalt írta, és az egyik legnagyobb kedvenc. 19 millió megtekintést láttam az egyik videón, de biztos több az, az összes másolaton.

4. Have Yourself a Merry Little Christmas (1944)

Ez a dal a legjobb példa, hogy mennyire érdemes utána járni, hogy melyik előadót kedvelitek a legjobban. Az MGM által jegyzett, Judy Garland főszereplésével készült film a „Meet Me in St. Louis” -ban énekelte el az énekesnő. Elég komolyat énekel a filmben. Ennek ellenére én legjobban Frank Sinatra előadásában szeretem. Ejjj… Mindenképpen hallgassátok meg.

3. Bing Crosby – I’ll Be Home For Christmas (1943)

3,1 millió megtekintéssel egy másik Bing Crosby klasszikus, amire némiképpen rányomta a bélyegét a Második Világháború, ennek ellenére rendkívül népszerű volt és ma is az. Crosby ezzel a dallal a megjelenésekor egyből a TOP 10-be került.

2. White Christmas (1942)

Szintén Bing Crosby klasszikusa az egyik TOP karácsonyi dal, ha nem a legnépszerűbb. A Guinness World Records minden idők legkeresettebb kislemezének tartja. Íme az eredeti verzió, 8,8 millió megtekintéssel. Ha szereted az isteni Frankyt, akkor hallgasd meg Frank Sinatra előadásában is. Itt pedig az eredeti, első tévéfelvételen tudod meghallgatni. Elképesztőt énekel benne Crosby.

THE BEST: 1. It’s the Most Wonderful Time of the Year (1963)

Hát srácok Howard Andrew Williamsről csak annyit, hogy azt írták róla, hogy: ” Amerika nemzeti kincse” (Ronald Reagan) meg olyanokat, hogy a ’60-as és ’70-es évek egyik legnagyobb amerikai sztárja. Nos ez az egyik legkedvesebb karácsonyi zeném. Pont. Nem is nagyon mennék tovább, ha a best-et kéne kiválasztani. Andy Williams 36 milliós megtekintésű zenéje lenne a no_1.

+1 ráadás: Chris Rea – Driving home for Christmas

Ez egy kevésbé ismert dal, de azok számára, akik a karácsonyt megelőző este is dolgozni szoktak és ezután indulnak kocsival hazafelé, azoknak epic élmény lehet. A dal ötlete akkor fogant meg, amikor a művészúr, a felesége Austin Minijével Londonból kifelé tartva a nagy forgalomban elakadt. Ráadásul még hosszú út várt rá szülővárosába. Ő rosszul járt – mi jól. 90 milliós megtekintéssel nem maradhatott le a listáról. Az eredeti klipp itt>>.

Written by : Hackman Alexander B.

Alexander B. Hackman - író - alias Bánki Attila

Csatlakozz az Exclusive Olvasói Klub -hoz!

AUDIO KOMMENTÁROK, BETEKINTŐK A KÖVETKEZŐ KÖNYVEKBE ÉS ZÁRT KÖRŰ DEDIKÁLÁS

Az Exkluzív Olvasói Klubba történő regisztrációhoz mindkettőt szükséges elfogadni.

Maradjunk kapcsolatban, és szólok akciókról, találkozókról, mindenféléről..!